Dnes bych se rád pozastavil nad fenoménem, kterým je trvanlivost medu. Občas se mě na to někdo zeptá hlavně v souvislosti s udávanou trvanlivostí na etiketě. Podle vyhlášky musí být každá potravina včetně medu označena dobou spotřeby nebo vyznačením minimální doby trvanlivosti. V případě toho medu platí, že minimální trvanlivost si určuje výrobce. Celou tuto dobu pak med musí splňovat parametry dané normou. U potravin podléhající rychlé zkáze se pak uvádí přesný datum, do kdy je nutné potravinu zkonzumovat. Znáte to třebas z jogurtů, mléka, sýrů, apod. Pokud je trvanlivost menší než 18 měsíců, pak je nutné uvádět také měsíc spotřeby.
Já to se svým medem řeším tak, že na etikety tisknu vždy minimální trvanlivost uvedením měsíce a roku, například “prosinec 2018”. Datum uvádím s ohledem na to, že chci etikety používat i příští sezónu. To ovšem působí zajímavý problém. V sezóně, kdy mám v zásobě mnoho etiket a málo medu, tak etikety rychle zastarávají. Tisk vlastních etiket na zakázku je poměrně nákladná záležitost a je škoda, pokud nějaké přichází vniveč. Jde to vyřešit lihovým fixem tak, že se přepíše na každé etiketě datum minimální spotřeby na aktuální hodnotu. To ovšem nechci dělat, protože chci, aby obal působil profesionálním dojmem. Všichni přeci víme, že “obal prodává”. Ale proč o tom vlastně píšu?
Med objevený v pyramidě se dá stále jíst
Nedávno jsem objevil článek o tom, že se v nějaké hrobce v Egyptě našly nádoby s medem staré přes 3000 let. Když vědci nádoby otevřeli, zjistili, že se dá med stále jíst! Docela by mě zajímalo, jak chutnal. Tak si to představte. Dokonalá konzerva zásoby energie. Egypťané používali med jako lék, sladidlo a také jej přidávali do balzamovacího prostředku, kterým konzervovali těla mrtvých. A proč vydržel tak dlouho? Med samozřejmě obsahuje samé dobré věci :-), ale ten hlavní podíl na trvanlivosti medu má jeho nízký obsah vody. Znám to z praxe. Pokud je med uzavřen ve sklenici na tmavém místě s pokud možno konstantní nízkou teplotou, tak vydrží opravdu hodně dlouho. Roky. Naopak pokud jej vystavíte v teple a neuzavřete dobře nádobu víčkem, tak začne po čase kvasit až se nakonec zkazí úplně. Údajně. Je fakt, že jsem to nikdy netestoval.
A co ten náš med?
Teď už tedy víme a máme věděcky potvrzeno, že med má opravdu dlouhou trvanlivost. Proč tedy nepíšu na etikety trvanlivost 2000 let a mít tak pokoj od neustálé aktualizace údajů? Odpověď je nasnadě. Med vydrží dlouho, pokud jsou dodrženy ideální podmínky skladování. Tedy dokonale utěsněno od vlhkosti a skladováno v chladném a temném místě. To lze ještě nějak zajistit v domě se sklepem nebo studenou garáží, ale v panelákovém bytě už těžko. A vysvětlujte pak nějakému úředníkovi, proč se med po čase zkazil … Proto se jistím tím, že uvádím trvanlivost cca 2 roky. A navíc problém se zkažením medu nám nenastává, protože náš med zákazníci snědí většinou velice rychle, ještě než se stačí projevit případné dopady špatného skladování :-).
Tak dobrou chuť!