Jde o včelí květový med, tedy med z nektaru jarních rostlin, jako ovocné stromy, pampelišky, luční kvítí, apod. s tím rozdílem, že tento med vám už nikdy nezkrystalizuje, tedy neztvrdne. Je totiž pastován. Pastování je mechanický proces, při němž dochází k řízené krystalizaci. Velice zjednodušeně lze popsal tento proces jako “šlehání” medu, i když o šlehání v pravém slova smyslu nejde. Pastuje se tak, že se med promíchává speciální “vrtulí” na elektrickém míchadle. Využívá se toho, že kvěrový med rychle krystalizuje. My mu to umožníme, ale krystalky medu mícháním usměrňnujeme jedním směrem a tak nedojde k jejich spojení a tedy tvrdnutí medu.
Jak používat pastovaný med?
Pastovaný med je vzhledem ke své konzistenci vhodný pro všechny způsoby použití. Velice snadno se nabírá na lžičku, lze ho snadno roztírat například po rohlíku nebo krajíci chleba a neztéká jako například med tmavý. Je lahodný a dá se konzumovat přímo tak, jak je. “Nepálí” po něm v krku jako se to občas u květových medů stává. Pamatuji si, když jsme před lety začínali s jeho prodejem, lidé se nedůvěřive ptali, zda je to sádlo. Má totiž charakteristickou světle krémovou barvu. Dnes je nejprodávanějším medem vůbec a je velice oblíbený. Doma prakticky žádný jiný med nejíme.
Tak dobrou chuť!